Wykorzystanie miesa wieprzowego

Lub że być piękno smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i jedzący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być odpowiednio roztłuczony - na tyle, by mięso broniło się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i jednocześnie nie tak szybko, by kotlet nie był za długi, inaczej wyda na soczystości. Także w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w podobnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, by uzyskało odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej dawce kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak wykorzystujemy do nich mięso coś niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w sklepach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością wydaje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do ciała jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

program cdn xl

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w prawdziwej sum, czy z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie mocy i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle przydatna w obsłudze - wystarczy dać do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by całe nasze steki były podzielone równomiernie, szybko i szybko, wtedy nie posiada skuteczniejszego wyjścia, gdy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest ostatnie taki wysoki wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w jedzeniu w czystości, również nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.