Sniezka artykuly spozywcze

Produkty spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w formy, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Pomysłów na to, w jaki metoda zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest wysoce, oraz drinku spośród nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi ostatnie mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki przygotowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z szerszej folii, tym bardziej doświadczyły), powinny posiadać certyfikaty spożywcze i realizować wymogi PZH. Folia PA/PE cechuje się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą jakością (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego towaru (nie zmieniają zapachu oraz dodatku, nie nadają mu znanych wadzie), niektóre dodają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to przyjemna metoda na ograniczenie marnotrawstwa. Tymże szczególnie, że pakowanie próżniowe można traktować również w gospodarstwach domowych.