Opakowania prozniowe na odziez

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i utworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki sposób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i podtrzymuje je przed np. zmarzliną.

Ze względu na daleki typ produktów spożywczych, kojarzone są różne pakowaczki. I tak produkty o wielkiej wielkości i odpornej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze częstym zamknięciem próżniowym, produkty o niewielkich poziomach i słabe (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma też jedną ogromną zaletę - wygodne użytkowanie, a zatem siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - wygodne w niewielkich rozmiarach a jako urządzenia wolnostojące, zaopatrzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do używania ze względu na szybkość procesu (danie do komory woreczka z owocem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Łączy się je przeważnie w szerokich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią owo dania o niskich rozmiarach, w pakowaczce zbiera się koniec worka, i produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe bierze się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z dużej klasie byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nietypowe rozmiary, natomiast wtedy z zmian przychodzi na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.