Maszynka do miesa diana czesci

Wilk do ciała więc nic innego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest ogromnie silniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki wybór wilków na zbytu idzie na wybór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki temu kolej na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) także nie wymaga ogromnego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można szybko zdemontować, co wysoko ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała wartość wykonania decyduje o dużej sił maszyny. Jak całe dania brane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wydaje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od rodzaju mięsa łączy się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w przeciwne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wielkie urządzenie, tanie w niewygórowanych cenach, przydatne w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę kiedy w wysokich zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a nowych ulepszaczy.