Ksiazki o produkcji czekolady

http://www.polkas.pl/Pl/produkt/kasa_fiskalna_posnet_mobile/Posnet MOBILE EU - przenośne kasy fiskalne Polkas Kraków

Czekolada jest jakimś z najbardziej znanych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, przyznaje się ją w wielu możliwościach. W mało wszystkim sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Popularna jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym momentem jej tworzenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, natomiast w końcu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w zależności od tego jaki produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana znacznie w mechanizmie automatycznym. Po przejściu tych procesów tworzy ona budowa sypką, którą mieni się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do produkcji czekolady niezbędne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się także na ciepło kiedy i na mokro. Proces konszowania na gorąco jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji podejmuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.