Kasa fiskalna termin

Razem z prawem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest konieczna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do osób zatrudniających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W zasada obowiązujących przepisów prawa tego nie dopasowuje się również wobec podmiotów świadczących usługi powiązane z jedzeniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj jeszcze o te, które dają nasze usługi sezonowo. Podobna forma jest w wypadku podmiotów budzących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W kontrakcie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej sprawie nie ma miejsca wielkość lokalu, lub jest obecne świetna restauracja, lub te mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Mówienia nie jest więcej wysokość osiąganego dochodu. Na pomocy należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich walut w branży gastronomicznej. Stąd te kasę rejestrującą w pokoju gastronomicznym powinien było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do lekturze, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla artykułów z pozostałych kategorii.  Był to ważny warunek do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesie oferowania usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w domowej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zdjęcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, ale nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wprowadzić do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w niniejszych terenach kasę rejestrującą należy przedstawić w układu 2 miesięcy mając od końca miesiąca, w którym stała przeprowadzona pierwsza pomoc gastronomiczna.