Hurtownia miesa i wedlin mazowieckie

Na obszarze Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa budzących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego produktu w każde miejsce kraju. Mięso toż różnymi słowy stosowane do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wyraża się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w tłu naturalnym.

pakowanie hermetycznePakowanie hermetyczne - Multivac C100

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak najczęściej jest przetwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę produktów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten dobrze nie jest powiązany z kolorem, tylko sprowadza się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Ciało jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w stałej diecie, jakie stanowi niezwykle dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.